Onbevreesd in Tai Chi Chuan

De drie soorten onbevreesdheid

Vertaald uit Master Cheng’s New Method of Self-Study for T’ai-chi ch’uan

Degenen die T’ai-chi ch’uan willen studeren, hebben meestal verschillende motieven. Over het algemeen zijn er mensen die ziek of zwak zijn en op zoek zijn naar een goede gezondheid. Er zijn mensen die studeren voor zelfverdediging en mensen die onder de indruk zijn van de subtiliteit van de kunst en op zoek zijn naar de ware principes ervan. Daarnaast zijn er ook mensen die het modieus vinden, die de massa volgen, maar ook mensen die simpelweg geen doorzettingsvermogen hebben. Maar deze mensen horen zich niet eens te mengen in de discussie. Wat ik bedoel met ‘onbevreesdheid’ geldt alleen voor degenen die bereid zijn te werken.

1. Wees niet bang om te werken.

Als je bang bent voor hard werken, heb je geen hoop op vooruitgang. De “T’ai-chi ch’uan Classics” zeggen dat “de wortel in de voeten zit.” Als je bang bent voor hard werken, zullen de voeten nooit wortel schieten. Dit is de reden waarom er geen twijfel over bestaat dat hard werken aan de voeten gunstig is voor het hart en de hersenen. De basismethode voor beginners is om ’s ochtends en ’s avonds drie tot vijf minuten te nemen en afwisselend op één voet te staan. Verhoog geleidelijk de tijd en zink beetje bij beetje dieper. Let erop dat de ch’i naar de tan-tien zakt en de voetzool aan de grond blijven plakken. Gebruik niet het minste beetje kracht. Terwijl u in de “paal”-positie staat, gebruikt u uw middel- en wijsvinger om uzelf tegen een stoel of tafel te houden, zodat u stabiliteit en evenwicht krijgt. Na wat oefening elimineer je de middelvinger en gebruik je alleen de wijsvinger om jezelf te ondersteunen. Na verloop van tijd zul je een grotere stabiliteit ontwikkelen en in staat zijn alle steun achterwege te laten en op een natuurlijke manier stabiel te blijven staan. Gebruik hierna uw hand opsteken of gitaar spelen om uw staande oefening voort te zetten. De houdingsvoorbereiding is de beste ‘post-stand’-oefening voor het ontwikkelen van Primordial Unity en Single Whip voor het openen van de gewrichten. Niets is waardevoller dan deze, zowel voor principes als voor toepassingen. Ze kunnen niet over het hoofd worden gezien.

2. Wees niet bang om verlies te nemen.

De geheime transmissies van T’ai-chi ch’iian zeggen: “Vergeet jezelf en volg anderen.” Houdt het vergeten van jezelf en het volgen van anderen niet in dat je verlies lijdt? Daarom heb ik aan het begin van mijn ‘Dertien Verhandelingen’ gezegd dat we moeten leren ‘in verlies te investeren’. Hoe kan dit worden geleerd? Het wordt geleerd door anderen toe te staan ​​ons aan te vallen en ons niet alleen niet te verzetten, maar ook niet terug te slaan. Het belangrijkste is om (stick, connect, adhere, and follow) te plakken, te verbinden, te hechten en te volgen, en dan zullen we in staat zijn om heel lichtjes te neutraliseren. Dit idee is onmogelijk grijpen voor degenen met oppervlakkige kennis en brute manieren. Hoeveel te meer degenen die nog maar net zijn begonnen? Kunnen ze mogelijk verliezen vermijden? Als je bang bent om verliezen te lijden, kun je beter helemaal niet studeren. Maar degenen die graag willen studeren, kunnen niets beters doen dan te beginnen met te leren investeren in verlies. Leren investeren in verlies betekent dat je niet op zoek moet gaan naar gemakkelijke sluiproutes. Degenen die op zoek zijn naar kleine sluiproutes zullen grote verliezen lijden. Omgekeerd zullen degenen die in kleine verliezen investeren grote short cuts behalen. Degenen die over een superieure intelligentie beschikken, zullen er zeker naar verlangen de ware principes te ontvangen en toepassingen. Waar moeten ze beginnen? Zei Lao Tzu niet: ‘Concentreer je ch’i en ontwikkel zachtheid. Kun je als een kind zijn?’ Dit is het sleutelwoord voor T’ai-chi ch’tian. Studenten moeten hiermee hun studie beginnen. Als ze hun kennis kunnen concentreren en zachtheid kunnen ontwikkelen, zullen ze er al niet meer bang voor zijn als het gaat om het leren van de prachtige resultaten van het investeren in verlies. Dit is wat de geheugenverzen noemen: “Laat hem mij aanvallen met enorme kracht, terwijl ik een trekkracht van vier ons gebruik om duizend pond af te buigen.” Hiermee kan worden gezegd dat het effect van het ontwikkelen van zachtheid al is bereikt.

3. Wees niet bang voor intimidatie.

Dit is wat Lao Tzu noemde: ‘De neushoorn zal geen plek hebben om zijn hoorn neer te zetten, de tijger geen plek om zijn klauwen te planten, en de soldaat geen plek om zijn mes te laten landen.’ Waarom is dit? ‘Omdat hij de dood niet erkent.’ Hij zegt ook: “Niets ter wereld is zachter dan water, maar zelfs de sterkste kan het niet overwinnen”, en ook: “De zachtste ter wereld zal de hardste inhalen.” Nu zijn neushoorns, tijgers en wapens de meest intimiderende dingen ter wereld, maar hij zegt dat ze hun reputatie niet waard zijn. In plaats daarvan prijst hij zwak water, dat vanwege zijn extreme zachtheid door niemand kan worden overwonnen. Dit is wat men noemt: “Als ik geen lichaam heb, wat voor kwaad kan mij dan overkomen.” Dus zelfs als je wordt aangevallen door de scherpte van wapens, klauwen en hoorns, hoef je nergens bang voor te zijn. Als ik bang ben, ontstaat er spanning in mijn geest en lichaam. Als ik gespannen ben, kan ik niet ontspannen, en als ik niet kan ontspannen, hoe kan ik dan zacht zijn? Niet zacht zijn betekent hard zijn. Dus degenen die werkelijk tot de kern van de T’ai-chi ch’uan theorie doordringen, bezitten de geest van grote onbevreesdheid. Dit is ook vergelijkbaar met de uitspraak van Mencius: “De berg T’ai zou voor je kunnen instorten, maar je gelaatskleur zou niet veranderen” en “Ik blink uit in het cultiveren van mijn grote ch’i”, “Dit is ook wat Lao Tzu bedoelde, door “je ch’i te concentreren en zachtheid te ontwikkelen.” Welke intimidatie valt er te vrezen?

Notitie Peter de Jong

Blijf leren door te investeren in verlies, ga de confrontatie onbevreesd aan. Als je dat gaat beheersen gaat het je Tai Chi Chuan kunst verbeteren, maar ook in overdrachtelijk zin in je dagelijkse leven.

Oefen en studeer.