Tai Chi Chuan

Een eeuwenoude bewegingskunst ter bevordering van gezondheid

Tao

Tai Chi Chuan heeft als basis de Taoistische filosofie. Tao is de weg, de wet van alle verschijningen in het universum, dat onbeschrijvelijk is. Het is de natuurlijke weg.

zhang-sanfeng

De kunst

Tai Chi Chuan is een eeuwenoude bewegingskunst ter bevordering van de gezondheid. De oefening bestaat uit een reeks van houdingen die rustig en harmonieus aaneen worden geregen tot een vloeiende vorm, waarbij ontspanning van lichaam en geest centraal staan. Tai Chi Chuan is een bewegende meditatie. Door het oefenen van ontspanning en concentratie geeft het een goede conditie, rust en balans. De naam Tai Chi komt uit de Chinese filosofie en betekent ”Meest Verheven”. Tai Chi is het symbool voor het begin van alle dingen, voorgesteld door de Yin-Yang cirkel. Yin en Yang weerspiegelen de tegenovergestelde eigenschappen. Deze polen vinden we terug in de principes van Tai Chi Chuan (vaak kortweg Tai Chi genoemd).

Origine

Chuan betekent “vuist’ of “boksen”. Van origine is de toepassing een kunst van zelfverdediging, maar tegenwoordig in trek vanwege de heilzame werking op lichaam en geest. Tai Chi kent verschillende stijlen, die eeuwen geleden zijn ontstaan. Bij Tai Chi Peter deJong wordt de verkorte Yangstijl onderwezen volgens Cheng Man Ch’ing.

Lijn van overdracht

In 1935 bracht Yang Cheng-Fu de Yangstijl naar Zuid-China. Cheng Man Ch’ing, een leerling van hem bracht de verkorte Yangstijl naar het westen. Hij gaf vele jaren les in New York. Eén van zijn bekendste leerlingen Benjamin Pang Jeng Lo gaf les en workshops in de VS, Taiwan en Europa, o.a. ook in Nederland. Hij is co-vertaler van meerdere originele Tai Chi-boeken, waaronder de klassieker van Tai Chi : het Wezen van Tai Chi Chuan. Nu op hoge leeftijd geeft hij alleen nog privé-les.

 

 

 

 

 

 

 

Lijn van overdracht

LineageTCC1

De vorm

65

De aaneengeregen bewegingen van Tai Chi Chuan noemt men de vorm, de handvorm. De vorm bestaat uit houdingen die in een bepaalde volgorde worden aangenomen met vloeiende overgangen.

Door het uitvoeren van de bewegingen ontstaat een flow, een stroom, die onophoudelijk doorstroomt. Houdingen en flow worden in beoefening apart geoefend omdat het karakter ervan zo verschillend is.

Voor degenen die zich afvragen wat de relatie is met Chi Kung, kan gezegd worden dat de houdingen in Tai Chi ook in Chi Kung worden beoefend, maar dan niet aaneengeregen en zonder de martiale functie.

 

 

 

taichi1002

Principes

In de Tai Chi klassiek teksten worden meerdere principes aangereikt die de essentie van Tai Chi beoefening zijn. Omdat Tai Chi een innerlijke kunst is, gebaseerd op zachtheid en ontspanning, zijn de volgende principes door de genoemde lijn van overdracht doorgegeven.

 • Ontspan
 • Blijf rechtop
 • Maak onderscheid tussen Yin en Yang
 • Beweging wordt gestuurd vanuit het middel
 • Altijd een ‘beautiful ladies hand’

 

 

taichi1001

 

De functie

De bewegingen van Tai Chi Chuan hebben functie, het is van oudsher een verdedigingskunst.  Alle bewegingen hebben een toepassing in gevecht. Hoewel he tegenwoordig nauwelijks om deze gevechtskunst in de aandacht staat, is het oefenen met partners in een 'aardig' gevecht heel werkzaam voor je vaardigheden en niveau van Tai Chi. Je vooruitgang heeft inwerking op je ontwikkeling en daarmee ook je gezondheid en energie.

 

 

 taichi1006

 

Wat kan Tai Chi je geven?

Innerlijke massage

Tai Chi Chuan legt de nadruk op een lange volledige ademhaling en evenwichtige ontspannen houdingen. De tijdens het beoefenen van Tai Chi optredende diepe ademhaling produceert een balans tussen in- en uitademing in de longen en geeft daardoor een zuivering van het bloed en een ritmische massage van de lever, nieren, hart en andere organen.
De langzame geconcentreerde, bewuste bewegingen zorgen voor een opbouwend effect op het centrale zenuwstelsel. Dit is de reden dat Tai Chi hoge bloeddruk, tuberculose, hyperventilatie en dergelijke storingen kan verlichten of genezen.

Kalmte en rust: Balans

Ontspannen en zacht bewegen brengt dat je kalm wordt. Je aandacht richt zich op je lichaam en de beweging in een soort meditatie. Je onrust wordt omgezet in rust.
Naast je geestelijke balans, krijg je ook betere fysieke balans en alertheid. Het is bewezen dat Tai Chi zeer waardevol is bij valpreventie.

Rug en gewrichten

De bewuste ontspanning en het langzaam maar vaak oefenen van de vloeiende vorm van houdingen, maken dat het lichaam soepel en open wordt en dat met name de rug en nek flexibel en natuurlijk recht worden. Tai Chi kan daarom zeer goed rug- en nekklachten verlichten of verhelpen. Voor reumatische klachten kan Tai Chi heel verlichtend werken en de conditie van de gewrichten verbeteren.

 

 

 

L0037827 Acupuncture chart, dumai (Governor Vessel), Chinese Credit: Wellcome Library, London. Wellcome Images images@wellcome.ac.uk http://wellcomeimages.org Woodcut illustration from an edition of 1537 (16th year of the Jiajing reign period of Ming dynasty). The Governor Vessel (dumai) is a channel originating in the lower back. It has 27 acu-moxa locations, all of which are clearly marked. See 'Lettering' for full list of point names. Woodcut engraving Library of Zhongguo zhongyi yanjiu yuan (China Academy of Traditional Chinese Medicine) Zhenjiu juying (Collected Gems of Acupuncture and Moxibustion) Gao Wu (Ming period, 1368-1644) Published: 1537 Copyrighted work available under Creative Commons Attribution only licence CC BY 4.0 http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

 

 

Tai Chi voor de westerling

Het belangrijkste voor een westerling is dat lichaam en geest weer bij elkaar worden gebracht, zoals toen we baby’s waren. De principes die verbonden zijn met Tai Chi, zijn zeer goed overdrachtelijk bruikbaar in ons dagelijks leven. Denk maar eens aan moeilijke situaties in ons privé-leven of werkzaam leven, aan onze interactie en communicatie met anderen. Hoezeer zijn wij niet gebaat bij:

 • Ontspanning van geest en lichaam
 • Buigzaamheid, souplesse
 • Geworteld en geaard zijn
 • Onbevreesdheid
 • Zachtheid en toch stevig
 • Waardigheid, altijd rechtop
 • Evenwicht en harmonie
 • Onafgebroken stromen
 • Energie en gezondheid

Je wordt geen supermens, maar je kan wel heel ver komen. Ik ben ervan overtuigd dat, als we in onze samenleving deze begrippen zouden waarderen, toepassen en uitdragen, er verbetering in deze wereld kan worden teweeggebracht. Ik hoop oprecht dat in de nabije toekomst de kunst van Tai Chi Chuan hieraan meer en meer kan bijdragen.

Neem les en ondervind het.

SCHRIJF JE IN VOOR DE LESSEN

 

 

 

DSCN01291024-768

Master Benjamin Pang Jeng Lo (1927-2018)