Natuurlijk! je wortel begint bij de voet..

Bij ontspanning zakt je gewicht en aandacht naar de aarde. Langs je rug, door het bekkengebied, naar je benen, door je voeten naar de aarde. De voeten maken dan contact met de aarde. Dit wordt gronding genoemd of zoals bij Tai Chi, je wortelt in de aarde.

Gronding is een belangrijk principe. Het is de Yin kant van je wezen. Zeker als je veel met je hoofd bezig bent of als je werkt met de hemelse energieën, zoals bij meditatie en andere beoefeningen, is de gronding belangrijk. Het evenwicht tussen Yang, de hemel en Yin, de aarde zul je als mens (ertussen in) moeten vinden.

Hoe doe je dat? Laat de ontspanning je energie omlaag brengen richting aarde. Open je rug en torso, maak je bekken zacht en open de grote gewrichten van je knieën en enkels. Je gewicht en energie komt in je voeten. Hoe geef je dat door naar de aarde? Door je voeten te ontspannen, door ze echt heel zacht te laten worden. Het is belangrijk om dan alle punten van je voet de grond goed te laten raken en het gewicht goed te verdelen. Bij Tai Chi worden de 9 punten aangewezen om contact te maken met de grond.

Voet-9 punten voor wortel taichipeterdejong.nl

Dit kun je oefenen door de ‘Tai Chi loop’ oefening. Ga in de boogstand staan (70-30 verdeling gewicht) met het linker been voor. Verplaats je gewicht naar je rechterbeen. Voel dat de 9 punten de grond goed en ontspannen raken. Draai je lege linkerbeen open, de linkervoet staat dan onder 45 graden. Schuif al je gewicht naar het linkerbeen. Wederom let op de verdeling over de 9 punten. Til je rechterbeen op en plaats die op schouderbreedte naar voren, zonder gewicht te verschuiven. Laat eerst de hiel de grond raken, dan rol je de voet langzaam af, zodanig dat de 9 punten om beurten de grond gaan raken. Doe dit bewust, langzaam en registreer de 9 punten. Herhaal dit enkele malen aan beide zijden. Blijf goed met je aandacht bij het plaatsen van de voet en de 9 punten. Probeer waar te nemen dat je voeten meer contact maken met de grond en de aarde.

Wanneer je geaard staat en je in de aarde ontspant, kun je gaan voelen dat de borrelende bron, tussen de twee voorvoetkussens energiesensaties geeft. Dit is een belangrijk meridiaanpunt. Als je je voeten goed neerzet, kan de kracht goed door je voeten en dus ook je benen gaan. Dit is essentieel bij Tai Chi Chuan. Als je het niet doet lijkt het op roeien met ongelijke riemen, je zult moeten corrigeren en daardoor geen vaste koers varen en geen snelheid ontwikkelen.

Zorg dus dat je wortel zich kan ontwikkelen, door je voeten ontspannen met de 9 punten in contact te brengen met de aarde. Doe dat in elke beweging. Veel plezier met oefenen!