Lessen

Hoe gaan lessen in Tai Chi Chuan?

Tai Chi Chuan is een oude bewegingskunst die oefening vraagt. Lessen volgen betekent dat je, zeker als beginner, je geest open moet stellen voor principes die in onze westerse wereld weinig aandacht krijgen.

Tai Chi oefenen we in een vorm van houdingen, die we aangeregen in beweging vloeiend en langzaam uitvoeren. De houdingen zijn in eeuwen ontwikkeld voor goede gezondheid en hebben een toepassing in de oosterse gevechtskunst.

Tijdens de lessen leer je de vorm aan en leer je oefenen met de principes van Tai Chi. Dit vraagt iets van je lichaam en geest in de zin van coördinatie, lichaamsgewaarzijn en je lichaamsgeheugen voor bewegingen. Het is dus zaak dat je de houdingen en de vorm thuis oefent. We maken geen haast, maar gaan wel door. In de les wordt steeds herhaald, maar ook een nieuwe houding wordt toegevoegd aan de reeks. Oefen heel regelmatig, minimaal dagelijks en probeer een ritme te krijgen in oefenen. In de les zullen de details steeds weer worden gecorrigeerd. 

Heb je na het lezen van de informatie hieronder nog vragen? Neem gerust contact op.

Introductieles
Tai Chi Chuan

IMG_2686

10 juli 2024 - 19.00 uur

 18 september 2024 - 19.00 uur

St. Theresiastraat 16
Soest

Mail informatie Tai Chi

Lesgroepen

De groepen zijn afgestemd op de lesopbouw. Zodoende kan iedereen in een groep meedoen die past bij zijn niveau, voortgang en ontwikkeling. Er is gekozen om in groepen les te geven, die een bepaald niveau hebben. Zij-instromen is over het algemeen niet bevorderlijk voor de groep en de instromer. Als je denkt een zij-instromer te zijn, neem dan contact op om het te bespreken.
De opbouw van groepen is als volgt:

Beginners
De beginners starten met het leren van het begin van de vorm en maken kennis met de principes van Tai Chi. Na 15 lessen is iedereen in staat een deel van de vorm die in flow te doen en beheerst de houdingen al enigszins. Af en toe worden eenvoudige push hands oefeningen gedaan. De twee semesters van 15 lessen per jaar sluiten op elkaar aan. Na een jaar schuift de beginnersgroep op.

Gevorderden

Binnen de Gevorderden groep werken de meer halfgevorderden de vorm samen verder uit met de meer gevorderden. Zo krijgen de gevorderden meer details herhaald. We beoefenen zowel de houdingen als de flow en gaan iets meer in op de meditatieve kant van Tai Chi. Het laatste half uur wil ik vooral daaraan besteden. Om een aantal principes beter te doorgronden worden push hands oefeningen in de les verweven. Het hoofddoel is om je niveau verder te brengen door:

  • Correctie op vorm en details
  • Innerlijk werk oefenen
  • Principes doorgronden
  • Experimenteren met je innerlijke leraar
  • Oefenen in push hands

Push hands
Voor gevorderden is er de mogelijkheid om push hands te beoefenen. Hier kun je je vaardigheden en de principes toetsen door in interactie met een andere student te duwen met de handen. Deze respectvolle partneroefening geeft veel inzicht in de principes van Tai Chi Chuan en de toepassing ervan. Het blijkt dat het wat moed vraagt om eraan te beginnen, maar het is ten zeerste aan te raden. Deze lessen worden georganiseerd, als er voldoende animo is, op een apart moment.

 

Praktisch

Oefenen
Oefenen doe je samen tijdens de les, maar vooral ook alleen, thuis. Deze mooie kunst leren doe je vooral door vaak te oefenen. Het is belangrijk voor je mentale en lichaamsgeheugen om het vaak te doen. Heel lang oefenen is minder belangrijk dan de kwaliteit waarmee je oefent. Dagelijks een moment vinden om te oefenen vraagt vooral in het begin moeite, maar het kan op elk moment van de dag. Kies een moment en leer jezelf discipline door ritme. 
RIMG0062

Het mooiste is om buiten te oefenen in de frisse (en energierijke) lucht.

Kleding  en schoeisel
Het is aan te raden gemakkelijke en niet te strak zittende kleding te dragen en platte schoenen of dikke sokken. De Tai Chi schoentjes met linnen zool zijn fijn om te gebruiken op een koele vloer, je staat vlak op de voet en de schoentjes ademen.

image5211

Lesopbouw

Tai Chi is een bewegingskunst die goed te leren is maar waarbij je geen haast moet maken. Het is zoals met het leren van muziek, nadat je de noten kunt spelen en voldoende oefent, kun je muziek gaan maken vanuit de binnenste. Vandaar dat de opbouw van de lessen zodanig is dat je voortgang in het leren van details en het verbeteren van je vaardigheid ondersteund wordt. Het karakter van de lessen zal wat veranderen als de groep meer vordert. 
Tijdens een les hanteer ik een opbouw die ongeveer als volgt verloopt:

  • Opwarmen en losmaken
  • Aanleren en correctie van de Tai Chi vorm
  • Meditatie, staande of in beweging
  • Uitleg

 

 

taichi1001

 

Lestijden

De lessen worden gegeven op woensdagavond. Voor de lesdata ga naar het sub-menu Lesdata.
Hieronder de lestijden:

18.30 - 19.30 uur Beginners
19.30 - 20.30 uur Gevorderden 2, die de vorm bijna geheel kennen
20.30 - 21.45 uur Gevorderden 1,  die de vorm geheel kennen
vanaf 18.15 uur Zaal open

Ca. 1x per maand oefenen de Gevorderden 1 en 2 samen van 20.30-21.45 uur.

Onvoorzien te laat komen is nooit een probleem, als je maar stil binnenkomt en direct gaat meedoen.
Afmelden wordt gewaardeerd, als de les een keer niet in je schema past.

 

 

 

image1077

 

 

Kosten

De lessen zijn per jaar in 2 blokken van 15 lessen verdeeld, zodat de uitgaven overzichtelijk blijven.
Per semester van 15 lessen:

Beginner (najaar, 14 lessen) € 180,00
Beginner (voorjaar) € 200,00
Gevorderden € 205,00
Losse lessen (alleen op aanvraag) € 20,00
Privéles, alleen op aanvraag -

Lesgeld contant te voldoen bij  de eerste les.
Minimum aantal deelnemers: 8

SCHRIJF JE IN VOOR DE LESSEN

Locatie

school-met-bruggetje-300x225

R.K. Daltonschool De Driesprong
St. Theresiastraat 16,
3762 CZ Soest

Aanbellen aub

Toon in google maps