Het middel is het middel!

Een van de belangrijke principes, die in de klassieke teksten veel aandacht krijgt is het middel, het bekken, de lende, the waist.

Uit: the essence of Tai Chi Chuan, Yang Cheng-fu's ten important points, nr 3
Uit: the essence of Tai Chi Chuan, Yang Cheng-fu’s ten important points, nr 3
Het middel is de commandeur van het gehele lichaam. Dit betekent dat alle beweging van het lichaam door het middel worden gedirigeerd en vanuit het bekken ontstaan.
Maar ook betekent dit dat in combinatie met de andere principes de torso en hoofd niet bewegen, maar helemaal door de beweging van het bekken door de ruimte verplaatsen. Het middel geeft de kracht door aan de rechte zachte onveranderlijke rug, via schouderbladen en schouders door aan de ontspannen armen. Ook in deze beweging van de extremiteiten is het middel leidend.
Oefen de vorm alsof de bewegingen boven de navel weinig aandacht nodig hebben, het komt vanzelf via het middel en de rug naar de vingertoppen, moeiteloos.
Zie: YouTube
Als het middel ontspannen “Sung” is hebben de twee benen kracht en het onderste van je lichaam, je onderstel, is stevig en stabiel. Probeer het middel te laten voelen zoals het voelt als je rechtop zit op een stoel. Ontspan billen, onderbuik en vooral ook de liezen. Geef het aandacht en ontspan!
Als je ontwikkeling wil in je Tai Chi: het middel is het middel!